Pelaburan

Kisah Pegawai Kerajaan Yang Berdendam Dengan Market FCPO

Rate this post

Saiful (bukan nama sebenar) adalah seorang kakitangan awam PTD Gred M44 di Putrajaya. Di bahagian tempat beliau bertugas, terdapat seramai 14 kakitangan yang diselia di bawah beliau. Pendek kata, beliau adalah seorang “Little Napoleon”.

Walaupun masih muda, namun beliau mempunyai kuasa untuk membuat penilaian prestasi yang akan memberikan kesan terhadap pergerakan gaji pekerja-pekerja dibawah seliaan beliau. Di kaca mata kakitangannya, beliau adalah seorang yang dinamik, mempunyai pengetahuan yang luas serta petah berdebat. Beliau adalah “Mr Know It All” di pejabatnya.

Untuk menambah pendapatan, beliau telah mengkaji beberapa instrumen kewangan termasuk pelaburan hartanah (passive income) serta pelaburan emas. Namun disebabkan nature of business beliau yang lebih kepada office environment, beliau tidak merasakan kedua-dua instrumen tersebut sesuai dengan jiwa beliau sehinggalah beliau terjumpa dengan cabang pelaburan portfolio, Pasar Hadapan Minyak Mentah Kelapa Sawit atau Futures Crude Palm Oil (FCPO).

Seperti menunggu buah yang telah jatuh, beliau tertarik dengan FCPO disebabkan nature of business yang tidak perlu berhadapan dengan orang ramai serta membuat selling, tidak perlu keluar pejabat malah hanya perlu memerhatikan chart sahaja sepanjang hari.

Bagi beliau hal tersebut adalah enteng, sementelahan pula pelbagai bacaan serta pembelajaran yang beliau dapati melalui internet boleh difahami dengan mudah. Malah beliau berbangga kerana semua material tersebut beliau berjaya perolehi secara percuma.

Apabila melihat posting-posting di facebook tentang pendapatan yang diperolehi oleh trader FCPO, beliau yakin mampu mendapat pulangan yang lebih baik. “Takkanlah aku yang terlibat dengan dasar kewangan negara, setiausaha jawatankuasa aplikasi dasar fiskal tak boleh buat duit…sia-sialah aku jadi pegawai..”..getus Saful sendirian di bilik pejabatnya.

Setelah yakin dengan ilmu di dada, beliau telah membuka 1 lot akaun dan mahu trade dengan seberapa segera, kerana khuatir akan terlepas peluang untuk membuat duit.

Hari pertama trade ialah hari Selasa, 9 Oktober 2012 memandangkan ketua jabatan beliau tiada dan tiada perkara urgent yang perlu diselesaikan pada hari tersebut.

Setelah membuat trade yang pertama, Buy to Open dan Sell to Close, Saiful berjaya mendapat 12 ticks. 12 X RM25 = RM300 dalam masa 10 minit.

“Ala..senangnya…camnie pun nak kecoh….aku boleh buat RM1K sehari ne..”

Cubaan kedua beliau, Sell to Open dan Buy to Close…sell pada 2340, tiada Stop Loss sebab beliau yakin dan tak mahu menerima loss…Anggaran Take Profit ialah sekitar 2320..untuk Buy Back. Harga mulai turun sehingga 2334, tapi beliau tak close position lagi sebab belum capai TP. Masa menunjukkan pukul 12.26 tengahari. Beliau yakin harga akan terus bergerak ke arah TP beliau sebelum market close pada pukul 12.30 tengahari.

INFO DUIT ANDA>>>  Walaupun dilantik sebagai pengedar kenderaan bermotor GAC, Kenanga Research menjangkakan Tan Chong Motor akan terus mencatat kerugian di Vietnam

Market stalled, sehinggalah pukul 12.29 tengahari, tiba-tiba price melonjak ke 2348…! “Alamak..! Kalau aku close kang lost plak RM200..! Tadi dah untung…this is stupid..”

Jadi beliau membiarkan sahaja open position, sehingga sesi petang. Apa yang beliau tidak tahu ialah berkenaan market behavior FCPO, yang cenderung follow external market seperti Soybean Oil. Price mungkin akan membuat gap apabila opening sesi petang nanti…

Semasa lunch beliau begitu bad mood sehinggakan tak mahu bercakap dengan sesiapapun. Apabilla market open sahaja, beliau yakin market akan turun kembali disebabkan terdapat breakout, tanpa beliau menyedari itu adalah False Breakout kerana price tidak melepasi Resistance Level. Beliau tidak menyedari bahawa market telah membuat False Signal untuk memerangkap novice trader seperti beliau.

Sebaik sahaja market dibuka, market telah membuat new Higher High dan Higher Low, iaitu confirmation trend akan berubah dari downtrend ke uptrend. Tapi beliau masih berharap price akan jatuh semula kerana terdapat pula double top. Tanpa beliau sedari, level pullback diantara double top sehingga price semasa sudah mencapai 50%, yang mana price akan kembali bergerak naik disebabkan level tersebut tidak pula melepasi previous low…disebabkan tiada Stop Loss, tiada Risk Management yang betul, beliau telah kerugian hampir RM1200 dalam masa satu hari..

Saiful menjadi semakin geram….emosi terganggu..beliau berdendam dengan market FCPO…kerana beliau tidak sanggup menerima hakikat beliau telah ditewaskan..! Bagaimana seorang yang berkedudukan tinggi, berpelajaran seperti beliau boleh loss sedangkan pada masa yang sama ada aje trader yang update keuntungan di FB.

Saiful masih yakin dengan analisis serta setup beliau…segala jenis indikator yang beliau percaya seperti MACD, Stochastic Slow, RSI, EMA dan SAR beliau gunakan…malah beliau telah mengkaji beberapa bulan melalui youtube akan penggunaan indikator-indikator tersebut…semuanya nampak senang dan mudah difahami. Malah beliau telah beberapa bulan membuat back test ke atas chart FCPO sebelum memulakan real trade..segalanya mengikut plan…kenapa masih loss…??!

Hari-hari mendatang beliau trade dengan penuh kebencian…dendam kesumat untuk mendapatkan kembali sejumlah wang yang telah loss. Malah Saiful telah mengambil cuti selama 5 hari semata-mata untuk trade full time. Saban malam beliau mengkaji pergerakan chart sebelumnya..membuat jangkaan serta trading plan..sebagaimana yang beliau pelajari melalui internet serta buku-buku berkaitan trading. Kali ne tiada mistake yang patut berlaku..namun setiap kali click Buy atau Sell…tiap kali itulah harga akan reverse…Stop Loss..? Beliau pasti harga akan kembali ke paras asal..jadi beliau hanya membiarkan pergerakan harga serta memerhatikan pergerakan chart tanpa berkelip mata….

INFO DUIT ANDA>>>  UnionPay dan ERL Sertai “Kempen Penggunaan Pengangkutan Awam Tanpa Tunai”

Rupanya-rupanya belajar memang senang untuk master…tapi praktikal belum tentu…pada hari ke-4 beliau terpaksa berhenti trade kerana telah mendapat Margin Call….”takpe-takpe..I shall come backk…! and I’ll wipe out all the money in the market…!..” Saiful masih tidak berpuas hati…apa yang missing sebenarnya..?

Market behaviour…macam mana untuk mengenalpasti false breakout..? Macam mana nak elakkan menjadi trapped trader..?
Bilakah timing market akan kuat momentum….?

Beliau masih mencari dan mencari….dengan kos pembelajaran yang murah tetapi tuition fee yang sangat mahal….

Apa yang berlaku dalam situasi di atas berkait rapat dengan aspek psikologi seorang trader. Semasa trading anda memerlukan EQ yang tinggi berbanding IQ. Tetapi semasa membuat trading plan, anda perlu mempunyai IQ yang tinggi berbanding EQ. Oleh itu, plan your trade dan trade your plan adalah dua (2) perkara berbeza. Semasa trading, anda menggunakan 70% EQ dan 30% sahaja IQ. Oleh itu, EQ management adalah faktor penentu kejayaan semasa anda trade your plan.

Intellectual Quotient adalah skor yang digunakan untuk mengukur tahap keintelektualan seseorang menggunakan pelbagai ujian yang di ilhamkan oleh ahli psikologi, William Stern.

Emotional Quotient pula bermaksud kebolehan untuk mengenalpasti, akses dan mengawal emosi sendiri. EQ mempunyai kaitan dengan kebijaksanaan tradisi serta personaliti.

Selain itu, apa yang Shaiful kena mahirkan untuk survive dalam trading the markets ialah 4 aspek penting ini:

1. HWP – High Winning Probability
– Kemungkinan Kemenangan Yang Tinggi

2. MRE – Minimum Risk Entry
– Kemasukan Risiko Rendah

3. OPM – Optimum Profit Management
– Pengurusan Keuntungan Optimum

4. TET – Trading Entry Tactical
– Taktikal Memasuki Dagangan

Aspek-aspek ini akan dikupas dalam penulisan lain nanti kerana ia adalah subjek yang khusus dan penting.

Rebut peluang untuk belajar sendiri dengan Tuan Mohd Azuri Zukainain aka Tuan Penjejakx, sesuai untuk newbies/beginner/zero-knowledge belajar secara hands-on. Sasaran utama bengkel ini ialah melahirkan pedagang dari Zero to Hero! Klik sini untuk mendaftar.

Ditulis Oleh:
Mohd Azuri Zukainain aka Tuan Penjejakx,
Fulltime Trader, Coach, Author
Capital Markets Services Representative License (CMSRL)
Maybank Investment Bank (MIB),
Certified Unit Trust Consultant
Public Mutual Berhad.
013.306.5104

Komen

komen

Spread the love

Related posts

Sebenarnya Menyimpan Itu Merugikan Duit, Jadi Apa Perlu Kita Buat?

duitanda

Kadar OPR Kekal 3%, Maka Kadar Faedah Bank Juga Kekal

duitanda

Apa Itu Bon atau Sukuk?

duitanda

6 Caj Berbeza Yang Terdapat Dalam Pelaburan Unit Trust Malaysia

duitanda

Semak Penasihat Kewangan Berdaftar Atau Tidak

duitanda

Apa itu Pelaburan ASB (AMANAH SAHAM BUMIPUTERA)

duitanda

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy