Pengurusan kewangan

Kesilapan ORANG-orang MUDA Dalam Membuat Plan Kewangan

Rate this post

YouTube video


Masa muda-muda ni lah orang paling banyak buat silap kewangan. Beli kereta mahal, belanja sakan, dan kumpul hutang. Lepas umur 30 tahun barulah nak start fikir pasal finance. Belum terlambat lagi, tapi kan elok kalau korang tak buat silap-silap in the first place? Dalam video ini, saya akan share tiga silap kewangan yang selalu dibuat oleh orang muda

Duit Aku, Hidup Aku!

ASB Financing

TAKAFUL hibah dan medical card

Pinjaman dan refinance RUMAH

Shopee referral link

BUSINESS dan MARKETING
➜ marketing@faizazmi.com

Financial Faiz






INGIN MENJADI TALENT LET’S JOM STUDIOS? Let’s Jom Studios menyediakan platform untuk anda berkongsi ilmu dan pendapat secara PERCUMA. Tiada bayaran dikenakan untuk proses rakaman dan suntingan video. Ataupun kalau anda tidak boleh datang ke studio untuk rakaman anda boleh menghantar raw video dan pihak kami yang akan melakukan proses suntingan. Jika berminat boleh e-mel kan maklumat anda seperti contoh di bawah ke letsjomstudios@faizazmi.com

Nama:
Pekerjaan:
No. telefon:
Media sosial:
Tempat tinggal:
Tajuk video (boleh lebih daripada satu):
Kenapa nak buat video bersama Let’s Jom Studios?

Let’s Jom Studios




Disclaimer: I am NOT a financial advisor nor a “guru”. Investments must be made within your capabilities and at your own risk. All content provided is for informational purposes only and I make no representation of its accuracy or completeness. I am not liable for any errors, omissions, or availability of any information. My views are my own. I am not responsible for any comments or content posted on this channel. By commenting, you are solely responsible for your own views. I am not liable for any damages or harm resulting from any content or interactions on this channel

INFO DUIT ANDA>>>  🔥8 PINJAMAN SEGERA ONLINE SELURUH MALAYSIA DISINI | [Pinjaman Wang Berlesen]

#financialfaiz #kewangan #muda

Kesilapan ORANG-orang MUDA [Kewangan] Dalam membuat plan kewangan

CREDIT UNTUK SUMBER VIDEO

Kesilapan ORANG-orang MUDA Dalam Membuat Plan Kewangan

Description: Artikel ini membincangkan kesilapan yang sering dilakukan oleh golongan muda dalam merancang kewangan mereka.

Dengan fokus kepada aspek-aspek kewangan seperti perancangan bajet, pelaburan, dan pemantauan kewangan, artikel ini bertujuan untuk memberi pemahaman yang lebih mendalam kepada pembaca mengenai cabaran yang dihadapi oleh golongan muda dalam menjaga kewangan mereka.

Pembaca akan diberi panduan untuk mengelak daripada kesilapan yang sering berlaku dan diharapkan dapat merancang kewangan mereka dengan lebih berkesan.

Rumusan Artikel: Kesilapan ORANG-orang MUDA Dalam Membuat Plan Kewangan

Golongan muda seringkali menghadapi cabaran dalam merangka plan kewangan mereka. Artikel ini menghuraikan beberapa kesilapan yang lazim dilakukan oleh orang muda dalam merancang kewangan mereka, serta menawarkan cadangan untuk mengelakkannya.

Kurangnya Perancangan Bajet:

Kebanyakan orang muda sering terlepas pandang keperluan untuk merancang bajet. Mereka cenderung untuk belanja secara impulsif tanpa mengambil kira perbelanjaan yang tetap seperti sewa, bil-bil utiliti, dan simpanan. Menetapkan bajet yang munasabah adalah langkah penting untuk mengelakkan masalah kewangan pada masa depan.

Ketidaktahuan Mengenai Pelaburan:

Banyak orang muda tidak memahami kepentingan pelaburan dalam merancang kewangan jangka panjang. Mereka mungkin terlalu berhati-hati untuk melabur atau terlalu tergesa-gesa dalam memilih pelaburan yang tidak sesuai dengan objektif kewangan mereka.

Artikel ini menekankan pentingnya pendidikan kewangan mengenai pelaburan dan bagaimana memilih pelaburan yang sesuai dengan profil risiko dan matlamat kewangan individu.

INFO DUIT ANDA>>>  Memahami Peranan KWSP dalam Perancangan Kewangan Anda

Tiada Rancangan Krisis Kewangan:

Orang muda sering mengabaikan keperluan untuk mempunyai dana kecemasan dalam merancang kewangan mereka. Mereka mungkin tidak menyedari bahawa kehidupan tidak selalunya berjalan seperti yang dirancang, dan krisis kewangan boleh berlaku pada bila-bila masa.

Artikel ini menggariskan pentingnya memiliki dana kecemasan yang mencukupi untuk menangani keadaan yang tidak dijangka.

Pembiayaan yang Tidak Bertanggungjawab:

Mudah terjebak dalam budaya hutang masa kini, orang muda sering menggunakan kad kredit dan pinjaman untuk memenuhi kehendak segera tanpa memikirkan kesan jangka panjang.

Artikel ini menekankan pentingnya menguruskan hutang dengan bijak dan mengelakkan pembelian impulsif yang boleh menyebabkan hutang berlipat ganda.

Ketidaktahuan Mengenai Insurans:

Pelbagai insurans seperti insurans kesihatan, insurans hayat, dan insurans pelaburan sering diabaikan oleh orang muda. Mereka mungkin tidak menyedari kepentingan perlindungan insurans dalam menjaga kewangan mereka dan keluarga pada masa depan.

Artikel ini menekankan perlunya melindungi diri dan harta benda dengan pelan insurans yang sesuai.

Dalam kesimpulannya, artikel ini menegaskan bahawa merancang kewangan merupakan langkah penting untuk mencapai kestabilan kewangan pada masa hadapan.

Dengan mengelakkan kesilapan yang lazim dilakukan oleh orang muda dan mengambil langkah proaktif untuk merancang kewangan secara bijak, mereka dapat membina asas kewangan yang kukuh untuk masa depan yang lebih stabil dan sejahtera.

Spread the love

Related posts

Cara Meningkatkan Skor Kredit Anda + 'Laporan Kredit' PERCUMA

Direct Lending

Cara Elakkan Menjadi Muflis : Tips Pengurusan Hutang

ASNBmy

Cara Daftar iSURI KWSP Untuk Suri Rumah

duitanda

CARA SIMPAN DUIT UNTUK GOLONGAN PENDAPATAN RENDAH RM1500 DAN KE BAWAH

Weng Honn

Apa itu Margin Pembiayaan ? (MOF)?

duitanda

Teknik-Teknik ASB Financing untuk newbies

duitanda

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy