Credit Card

JENIS PINJAMAN KAD KREDIT DI MALAYSIA

5/5 - (1 vote)

Berikut adalah artikel mengenai jenis jenis pinjaman kad kredit di Malaysia:

Kad kredit telah menjadi salah satu alat pembayaran yang paling populer di Malaysia. Selain daripada digunakan untuk pembayaran pembelian harian, kad kredit juga dapat digunakan untuk mendapatkan pinjaman.

Terdapat beberapa jenis pinjaman kad kredit yang ditawarkan di Malaysia, dan setiap jenis mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri.

Di bawah ini adalah beberapa jenis pinjaman kad kredit di Malaysia beserta dengan penjelasan mengenai kenapa, dimana, bila, dan siapa yang memerlukannya.

Pinjaman Tunai Kad Kredit

Pinjaman Tunai Kad Kredit
Pinjaman Tunai


Loan tunai kad kredit adalah pinjaman yang diberikan kepada pemegang kad kredit yang mempunyai had kredit yang mencukupi. Kebanyakan bank akan menawarkan pinjaman tunai sebanyak 80% hingga 90% daripada had kredit pemegang kad.

Pinjaman ini biasanya diberikan dalam tempoh yang singkat, antara 6 hingga 24 bulan, dan kadar faedahnya agak tinggi.

Pinjaman tunai kad kredit sesuai untuk individu yang memerlukan wang tunai dengan segera, seperti untuk membeli keperluan mendesak atau membayar hutang. Bank-bank yang menawarkan pinjaman tunai kad kredit termasuklah Maybank, CIMB, dan RHB.

Pinjaman Kad Kredit Pendahuluan Gaji


Pinjaman kad kredit pendahuluan gaji adalah pinjaman yang diberikan kepada individu yang mempunyai gaji tetap. Kebanyakan bank akan menawarkan pinjaman ini sebanyak 50% hingga 80% daripada gaji bulanan pemohon.

Pinjaman ini biasanya diberikan dalam tempoh yang singkat, antara 1 hingga 3 bulan, dan kadar faedahnya agak tinggi.

Pinjaman kad kredit pendahuluan gaji sesuai untuk individu yang memerlukan wang tunai dengan segera, seperti untuk menampung keperluan mendesak sebelum gaji dibayar.

Bank-bank yang menawarkan pinjaman kad kredit pendahuluan gaji termasuklah Maybank, CIMB, dan RHB.

Pinjaman Pindahan Baki Kad Kredit

Pinjaman Pindahan Baki Kad Kredit
Pinjaman Pindahan Baki Kad


Loann pindahan baki kad kredit adalah pinjaman yang diberikan untuk membayar baki kad kredit yang terhutang dari bank yang berbeza.

Kebanyakan bank akan menawarkan pinjaman ini dengan kadar faedah yang lebih rendah dari kadar faedah sedia ada, untuk membantu individu menyelesaikan hutang kad kredit mereka dengan lebih mudah.

INFO DUIT ANDA>>>  3 Kad Kredit Terbaik untuk Beli-belah Dalam Talian [online]

Pinjaman pindahan baki kad kredit biasanya diberikan dalam tempoh yang panjang, antara 6 hingga 24 bulan. Pinjaman ini sesuai untuk individu yang mempunyai hutang kad kredit yang besar dan ingin menyelesaikannya dengan kadar faedah yang lebih rendah.

Bank-bank yang menawarkan pinjaman pindahan baki kad kredit termasuklah HSBC, Citibank, dan Standard Chartered.


Perbelanjaan Berkaitan Pelancongan


Perbelanjaan Berkaitan Pelancongan

Perbelanjaan Berkaitan Pelancongan


Pinjaman kad kredit perbelanjaan berkaitan pelancongan adalah pinjaman yang diberikan kepada individu untuk membayar perbelanjaan pelancongan seperti tiket penerbangan, penginapan, dan lain-lain.

Loan ini biasanya diberikan dalam tempoh yang singkat, antara 6 hingga 12 bulan, dan kadar faedahnya agak tinggi.

Pinjaman kad kredit perbelanjaan berkaitan pelancongan sesuai untuk individu yang ingin melancong tetapi tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk melakukannya.

Bank-bank yang menawarkan pinjaman kad kredit perbelanjaan berkaitan pelancongan termasuklah CIMB, Maybank, dan Public Bank.

Pembelian Barang Elektronik

Pembelian Barang Elektronik
Pembelian Barang Elektronik


Pinjaman kad kredit untuk pembelian barang elektronik adalah pinjaman yang diberikan kepada individu untuk membeli barang elektronik seperti telefon pintar, televisyen, atau komputer riba.

Kebanyakan bank akan menawarkan pinjaman ini dengan kadar faedah yang agak tinggi dan diberikan dalam tempoh yang singkat, antara 6 hingga 12 bulan.

Pinjaman kad kredit untuk pembelian barang elektronik sesuai untuk individu yang ingin membeli barang elektronik tetapi tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk membelinya secara tunai.

Bank-bank yang menawarkan pinjaman kad kredit untuk pembelian barang elektronik termasuklah Maybank, CIMB, dan RHB.

Jadi, bagi individu yang memerlukan wang tunai dengan segera, membeli perbelanjaan berkaitan pelancongan, atau membeli barang elektronik, pinjaman kad kredit boleh menjadi pilihan yang sesuai.

Walau bagaimanapun, individu harus memahami keadaan pembayaran balik dan kadar faedah sebelum memilih untuk mengambil pinjaman kad kredit.

Oleh itu, penting untuk membandingkan kelebihan dan kelemahan setiap jenis pinjaman dan memilih yang paling sesuai dengan keperluan dan keupayaan kewangan anda.


Pinjaman Kad Kredit Perniagaan


Pinjaman kad kredit perniagaan adalah pinjaman yang ditawarkan kepada individu yang mempunyai perniagaan atau syarikat.

Loan ini diberikan untuk memenuhi keperluan tunai bagi perniagaan seperti membayar upah pekerja, pembelian stok atau peralatan, dan sebagainya. Bank-bank yang menawarkan pinjaman kad kredit perniagaan termasuklah Maybank, CIMB, dan Hong Leong Bank.

Pinjaman Kad Kredit untuk Pelajar


Pinjaman kad kredit untuk pelajar adalah pinjaman yang diberikan kepada pelajar untuk memenuhi keperluan pembelajaran seperti pembelian buku teks atau peralatan pembelajaran.

INFO DUIT ANDA>>>  Bagaimana menggunakan kad kredit anda dengan cara yang bijak? (Ikuti 5 tips ini)

Loan ini biasanya ditawarkan pada kadar faedah yang rendah dan pembayaran balik bermula selepas pelajar tamat pengajian. Bank-bank yang menawarkan pinjaman kad kredit untuk pelajar termasuklah Maybank dan CIMB.

Pinjaman Kad Kredit untuk Pembelian Kereta

Pinjaman untuk Pembelian Kereta
Pinjaman untuk Pembelian Kereta


Loan kad kredit untuk pembelian kereta adalah pinjaman yang diberikan kepada individu untuk membeli kereta baru atau terpakai.

Loan ini biasanya diberikan dalam jangka masa panjang, antara 3 hingga 9 tahun, dengan kadar faedah yang kompetitif. Bank-bank yang menawarkan pinjaman kad kredit untuk pembelian kereta termasuklah Maybank, CIMB, dan Public Bank.

Kesimpulannya, terdapat pelbagai jenis pinjaman kad kredit yang ditawarkan oleh bank-bank di Malaysia untuk memenuhi keperluan kewangan pelanggan.

Namun, sebelum membuat keputusan untuk mengambil pinjaman, individu harus memahami keadaan pembayaran balik dan kadar faedah yang dikenakan.

Selain itu, individu juga disarankan untuk membandingkan kelebihan dan kelemahan setiap jenis pinjaman dan memilih yang paling sesuai dengan keperluan dan keupayaan kewangan mereka.


Rujukan artikel


Kami mendapatkan maklumat untuk artikel ini melalui beberapa sumber seperti laman web bank-bank di Malaysia dan laman web rasmi Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (Securities Commission Malaysia).

Berikut adalah senarai rujukan kami:

“Kad Kredit Maybank”. Dicapai pada 15 Februari 2023 dari https://www.maybank2u.com.my/maybank2u/malaysia/en/personal/cards/credit-cards.page

“Credit Cards – Personal Banking – CIMB Bank Malaysia. Dicapai pada 15 February 2023 dari https://www.cimb.com.my/en/personal/banking-with-us/cards/credit-cards.html

Hong Leong Credit Card – Best Credit Cards in Malaysia 2022. Dicapai pada 15 February 2023 dari https://www.hlb.com.my/en/personal-banking/cards/credit-cards/hong-leong-credit-card.html

“Public Bank Berhad – Credit Card”. Dicapai pada 15 Februari 2023 dari https://www.pbebank.com/en_MY/personal/cards/credit-cards.html

“Personal Financing – Bank Rakyat. Dicapai pada 15 Februari 2023 dari https://www.bankrakyat.com.my/products-services/financing/personal-financing/

Personal Loan | Apply for Personal Loan Online | OCBC Malaysia. Dicapai pada 15 Februari 2023 dari https://www.ocbc.com.my/personal-banking/loans/personal-loan.html

“AEON Credit Malaysia”. Dicapai pada 15 Februari 2023

dari https://www.aeoncredit.com.my/personal-loans

“Pinjaman Peribadi Kakitangan Kerajaan – Koperasi Jayadiri Malaysia Berhad. Dicapai pada 15 Februari 2023 dari https://www.jayadiri.com.my/pinjaman-peribadi-kakitangan-kerajaan/

Pinjaman Peribadi – Bank Islam Malaysia Berhad”. Dicapai pada 15 Februari 2023 dari https://www.bankislam.com/personal/financing/personal-financing/pinjaman-peribadi/

*Kami juga merujuk kepada beberapa laman web berita dan blog kewangan untuk menambahkan maklumat yang relevan dalam artikel.

BACA JUGA JENIS JENIS PINJAMAN PERIBADI, PELAJARAN & KERETA

Spread the love

Related posts

3 Kad Kredit Terbaik untuk Beli-belah Dalam Talian [online]

duitanda

Bagaimana menggunakan kad kredit anda dengan cara yang bijak? (Ikuti 5 tips ini)

duitanda

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
DUIT ANDA