LOANSPINJAMAN

3 Cara Mendapatkan Pinjaman Peribadi bila Anda Mempunyai Sejarah Kredit yang Buruk!

5/5 - (2 votes)

Bagaimana cara Mendapatkan Pinjaman Peribadi Apabila Anda Mempunyai Sejarah Kredit yang Buruk? Disini kami akan terangkan tips mendapatkan pinjaman peribadi untuk anda.

Jika anda menghadapi krisis kewangan dan ingin mencari pinjaman peribadi, syarat untuk lulus yang terbaik ialah apabila anda mempunyai sejarah kredit yang baik.

Setiap kali anda pergi ke mana-mana bank atau institusi kewangan, mereka menyemak butiran anda dan mempunyai senarai kriteria yang perlu anda penuhi untuk layak mendapat pinjaman peribadi tersebut.

Mempunyai sejarah kredit yang buruk pastinya bukan yang diingini oleh pihak bank.

Jika anda juga mempunyai sejarah pembayaran hutang yang teruk dan memerlukan pinjaman peribadi yang sedikit, anda masih ada harapan untuk mencuba memohon pinjaman pastinya anda perlu membuat beberapa pengubahsuaia pada borang permohanan.

Untuk menjadikan permohonan anda kelihatan terbaik, anda mesti cuba menunjukkan bahawa anda sudah bersedia untuk membayar balik pinjaman dan anda mampu membayarnya tepat pada masanya.

Jika anda mempunyai pelan pembayaran balik pinjaman sandaran, walaupun sejarah kredit yang buruk tidak dapat menghalang anda daripada mendapatkan pinjaman.

3 Cara Mendapatkan Pinjaman Peribadi bila Anda Mempunyai Sejarah Kredit yang Buruk!
Sumber Gambar: https://www.freepik.com

Berikut ialah beberapa Cara Mendapatkan Pinjaman Peribadi yang terbaik untuk membuat pinjaman jangka pendek walaupan anda mempunyai sejarah kredit yang buruk:

Cara Mendapatkan Pinjaman Peribadi – Ketahui sejarah kredit anda:

Perkara pertama yang anda perlu fahami untuk mendapatkan pinjaman peribadi kecil ialah skor kredit anda.

INFO DUIT ANDA>>>  3 CARA BUAT PINJAMAN MAYBANK | Maybank Personal Loan

Jika anda sudah mempunyai banyak hutang (kredit) untuk diselesaikan dan skor kredit anda benar-benar teruk, permohonan anda secara automatik menjadi sangat lemah dan ini akan menyebabkan permohonan pinjaman peribadi anda akan ditolak!

Faedah yang anda bayar ke atas jumlah pinjaman anda juga bergantung pada seberapa kukuh skor kredit anda.

Semakin tinggi skor hutang anda, semakin tinggi kadar faedah untuk pembayaran. Terdapat langkah di mana anda boleh membayar bil tertunggak dan pembayaran balik yang lalu serta meningkatkan skor kredit anda.


Terdapat banyak kemudahan Mendapatkan Pinjaman Peribadi yang tersedia dalam talian di mana pemberi pinjaman memberikan pinjaman tanpa menyemak sejarah kredit anda.

Pinjaman ini juga dikenali sebagai pinjaman bulanan atau pinjaman tunai segera. Pinjaman ini mudah diperolehi dan dikatakan sesuai untuk pembayaran beberapa pinjaman anda yang terdahulu.

Walaupun pinjaman ini mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi dan dikatakan mahal, dalam senario di mana anda memerlukan pinjaman jangka pendek dengan kredit buruk, anda tidak mempunyai banyak pilihan untuk meningkatkan status kredit anda ke status yang lebih baik.

Cara Mendapatkan Pinjaman Peribadi – Berhati-hati apabila memilih syarikat pinjaman anda:

Terdapat banyak syarikat kewangan/money lender dalam pasaran yang menawarkan pinjaman peribadi kecil (micro credit).

Anda harus melakukan analisis perbandingan yang betul bagi semua institusi kewangan tersebut dan menyemak terma dan syarat mereka untuk kredit buruk (black list) pinjaman jangka pendek.

Anda harus berhati-hati tentang pembayaran balik pinjaman, pembayaran lewat dan polisi penalti tidak seharusnya terlalu ketat.

Syarikat pinjaman dalam talian secara perbandingan lebih mudah, tidak mempunyai semakan kredit, mempunyai kriteria kelayakan yang sangat mudah, dan biasanya mempunyai pilihan pembayaran balik yang fleksibel.

INFO DUIT ANDA>>>  Best Personal Loans in Malaysia >> 15 best personal loan rates in Malaysia

Satu perkara yang perlu anda semak dengan teliti sebelum memilih syarikat pinjaman dalam talian ialah kredibiliti mereka.

Jika anda mengenali seseorang yang mempunyai pengalaman yang baik dengan pemberi pinjaman tertentu, anda juga harus pergi ke pemberi pinjaman itu dan pastikan dasar dan prosedur mereka adalah yang terbaik.


Dapatkan seorang penjamin jika boleh, apabila memohon pinjaman peribadi yang kecil (micro credit) dan ini uakan membuat permohonan anda kelihatan lebih meyakinkan.

Pinjaman tidak bercagar

Dalam kes pinjaman tidak bercagar, satu-satunya perkara yang boleh dipercayai oleh pemberi pinjaman ialah pendapatan si peminjam.

Jika anda memberi mereka jaminan, mereka akan merasa lebih selamat sekiranya anda tidak dapat membayar hutang anda pada mereka.

Satu lagi jaminan keselamatan pada pemberi hutang adalah anda dan penjamin anda menandatangi bersama pada borang permohonan pinjaman micro tersebut.

Jika anda boleh mendapatkan seseorang yang mempunyai sejarah kredit yang kukuh dan yang mampu membayar balik jumlah pinjaman anda sekiranya anda gagal membayar balik hutang tersebut, ini boleh membuat permohonan anda menjadi sangat kukuh.

Jadi, anda perlu mengikuti cara-cara di atas untuk mendapatkan pinjaman jangka pendek (kredit buruk) dan pastikan permohonan anda diluluskan tanpa sebarang kesulitan.

Akhir kata untuk Mendapatkan Pinjaman Peribadi anda

Artikel ini ditulis bertujuan untuk memberi pengetahuan kepada orang ramai tentang pinjaman peribadi kecil, perniagaan, ekonomi dan topik berkaitan.

Matlamat kami adalah untuk memberikan maklumat kepada orang ramai sekiranya mereka mencari cara membuat pinjaman peribadi untuk menyelesakan masalah kewangan yang mereka hadapi sekarang.

Artikel Ini hanyalah pandangan peribadi kami.

Baca juga 9 Cara Memilih Pinjaman Perumahan di Malaysia , Syarikat pinjaman wang berlesen di Kuching

Spread the love

Related posts

Pinjaman Bagi Keusahawanan – Pinjaman Modal Berniaga

duitanda

Semakan Pinjaman Hong Leong Bank: Memeriksa Status Permohonan dengan Mudah

duitanda

3 CARA BUAT PINJAMAN MAYBANK | Maybank Personal Loan

duitanda

9 Cara Memilih Pinjaman Perumahan di Malaysia

duitanda

Unlocking Financial Flexibility with Easy RHB Bank: Your Guide to Easy Loans

duitanda

PINJAMAN PERIBADI DI SEREMBAN NEGERI SEMBILAN| 3 Loan Istimewa & Luar Biasa

duitanda

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
DUIT ANDA