PINJAMAN PERIBADI & CARA URUS DUIT ANDA

PINJAMAN PERIBADI DAN CARA TERBAIK MENGURUS DUIT ANDA DI MALAYSIA

PINJAMAN PERIBADI – DUITANDA

DuitAnda.com menerangkan tentang produk, strategi, dan petua untuk membantu anda membuat keputusan bijak semasa hendak membuat pinjaman peribadi.

Kami mungkin menerima komisen kecil daripada rakan kongsi kami, tetapi pelaporan dan cadangan kami sentiasa bebas dan objektif.

PINJAMAN PERIBADI - DUITANDA
Photo credit to https://www.clix.capital
 • Jika anda ingin memohon pinjaman bank, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menyemak kredit anda.

 • Kemudian, anda perlu mengetahui sama ada bank anda menawarkan pinjaman peribadi. Secara umumnya, untuk mendapatkan pinjaman bank, anda perlu menjadi pelanggan yang sedia ada dengan kredit yang baik.

 • Sekiranya bank anda menawarkan pinjaman, anda perlu mengumpulkan dokumen anda, menjelaskan syarat pinjaman, dan pastikan anda mempunyai rancangan untuk membayarnya.

 • Jika bank anda tidak menawarkan pinjaman – atau bahkan jika ia – anda mungkin ingin mendapatkan sebut harga untuk perbandingan daripada pemberi pinjaman dalam talian, yang mempunyai peraturan yang kurang dan boleh meletakkan tawaran mereka kurang pada kredit anda yang ada dan lebih banyak tentang keupayaan anda untuk membayar balik.

Sama ada pinjaman peribadi untuk membeli kereta, untuk menyatukan hutang, membiayai perniagaan atau membuat pembaikan rumah, memohon pinjaman peribadi dari bank boleh menjadi cara untuk mendapatkan sesuatu yang anda inginkan.

Untuk mendapatkan pinjaman peribadi dari bank, anda secara amnya perlu menjadi pelanggan yang sedia ada dengan kredit yang baik.

Bagaimana untuk mendapatkan pinjaman bank

Semak skor kredit anda


Sekiranya anda memulakan proses pinjaman untuk pertama kalinya, mulakan dengan mendapat skor kredit anda.

Anda boleh menyemaknya secara percuma pada bila-bila masa di laman web seperti Credit Karma, Credit Sesame, dan Credit.com.

Anda tidak perlu skor kredit yang sempurna dari 850 untuk mendapatkan pinjaman, tetapi pemberi pinjaman melihat skor kredit anda sebagai petunjuk kepercayaan anda sebagai pembeli dan menyesuaikan tawaran mereka dengan sewajarnya – jadi semakin tinggi skor anda, semakin baik.

 1. Jika sesuatu kelihatan tidak kena, tarik laporan kredit anda
  Skor kredit anda adalah tiga digit angka untuk maklumat yang terdapat dalam laporan kredit anda, yang memantau semua aktiviti berkaitan kredit anda.
 2. Menurut Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, anda berhak menerima satu salinan kredit laporan kredit anda setiap 12 bulan dari setiap tiga syarikat pelaporan kredit di seluruh negara: Experian, Equifax, dan TransUnion.
INFO DUIT ANDA>>>  Pinjaman Peribadi di Terengganu - Tawaran Istimewa | SE03EP01

Perhatikan bahawa terdapat banyak peluang untuk membayar laporan kredit anda, tetapi annualcreditreport.com adalah tempat terbaik untuk mendapatkan laporan anda secara percuma (atau hubungi 1-877-322-8228).

Bersedia untuk memberikan nama, alamat, nombor Keselamatan Sosial dan tarikh lahir untuk mengesahkan identiti anda.

Ketahuilah bahawa pinjaman sebenarnya dapat meningkatkan skor kredit


Sekiranya anda ingin mengambil pinjaman untuk menyatukan hutang kad kredit, atau membayar hutang dengan lebih cepat, ia dapat membantu dengan lebih banyak cara daripada yang mungkin anda dapati.

Di samping itu, jika anda belum mengambil pinjaman ansuran seperti pinjaman kereta sebelum ini, menambah pinjaman peribadi untuk campuran kredit anda dapat meningkatkan skor kredit anda. “Itu kerana campuran kredit anda membuat 10% skor kredit anda,” katanya.

Memahami bahawa terdapat jenis pinjaman peribadi


Terdapat dua jenis pinjaman peribadi: bercagar dan tidak bercagar.

Tidak bercagar adalah pinjaman yang tidak disokong oleh cagaran, seperti aset peribadi atau rumah. Sebuah bank menilai sama ada untuk memberi anda pinjaman berdasarkan sejarah kewangan dan skor kredit anda.

Jika anda tidak memenuhi syarat untuk pinjaman tidak bercagar, pemberi pinjaman juga menawarkan pilihan yang dijamin, yang boleh dimanfaatkan terhadap aset atau akaun yang anda miliki di bank, atau sesuatu yang lebih nyata, seperti rumah atau kereta.

Gadai janji, pinjaman ekuiti rumah, dan pinjaman kereta dianggap sebagai pinjaman bercagar, memandangkan anda meletakkan cagaran.

Ingat bahawa jika anda mengambil pinjaman bercagar menggunakan rumah anda, kereta anda, atau sesuatu yang lain sebagai jaminan, anda menghadapi risiko kehilangan apa sahaja yang anda leverage sekiranya anda tidak dapat membayar pinjaman anda.

Kebanyakan pemberi pinjaman yang menawarkan pinjaman tidak bercagar, termasuk bank dan kesatuan kredit, juga menawarkan pinjaman bercagar.

Pastikan bank menawarkan pinjaman peribadi


Jamie Young dari Credible berkata di atas, untuk mendapatkan pinjaman peribadi dari bank, anda secara amnya perlu menjadi pelanggan yang sedia ada dengan kredit yang baik. Sesetengah bank tidak menawarkan pinjaman peribadi, jadi anda ingin mengetahui apa yang ditawarkan oleh bank anda.

Sekiranya bank anda tidak menawarkan pinjaman – atau sekalipun – anda mungkin ingin mendapatkan sebut harga daripada pemberi pinjaman dalam talian, yang mempunyai peraturan yang kurang dan boleh meletakkan tawaran mereka kurang pada kredit anda yang ada dan lebih banyak keupayaan anda untuk membayar balik.

INFO DUIT ANDA>>>  CARA BUAT PINJAMAN MAYBANK | Loan Istimewa & Luar Biasa

Pemberi pinjaman dalam talian boleh menjadi alternatif kepada pinjaman bank, atau asas perbandingan.

Selepas anda menyemak kadar yang ditawarkan oleh pemberi pinjaman dalam talian, lihat jika bank anda akan menawarkan kesepakatan yang lebih baik.

Dapatkan dokumen anda dengan teratur


Salah satu bahagian yang paling mencabar tentang mendapatkan pinjaman bank ialah jumlah dokumentasi yang diperlukan sebagai sebahagian daripada proses tersebut.

Sifat kerja kertas akan berbeza-beza berdasarkan jenis pinjaman yang anda gunakan, tetapi secara umum, anda boleh mengharapkan:

 • membayar stubs / bukti pendapatan
 • pasangan tahun terakhir pulangan cukai
 • dokumentasi 401 (k) dan akaun kewangan lain
 • ID foto
 • sewa / sejarah gadai janji
 • bukti cagaran, jika anda sedang mengejar pinjaman bercagar
 • Adalah idea yang baik untuk mendapatkan asas-asas ini sebelum memohon pinjaman, untuk mempercepat proses.

Cuba dan dapatkan preapproval


Walaupun bukan jaminan yang kukuh, preapproval adalah apabila pemberi pinjaman memberikan tawaran tidak rasmi atas pinjaman, sementara menunggu kelulusan penuh.

Dalam contoh ini, preapproval akan memberitahu peminjam apa jumlah pinjaman, terma, dan jadual bayaran balik yang mereka mungkin layak untuk terlebih dahulu. Juga, preapproval mengakui bahawa peminjam telah memenuhi keperluan kelayakan umum bank.

Proses ini selalunya termasuk aplikasi dan penilaian sejarah kredit, dan sementara itu adalah langkah yang perlu diambil, itu bukan jaminan bahawa bank akan memperpanjang syarat-syarat yang tepat ketika tiba saatnya untuk mengeluarkan pinjaman.

Ketahui istilah Pinjaman peribadi


Pinjaman peribadi adalah pinjaman ansuran, iaitu apabila anda meminjam sejumlah wang yang tetap dan membayar balik dengan faedah dalam ansuran bulanan sepanjang hayat pinjaman.

Syarat pinjaman adalah dalam bulan dan boleh berkisar antara 12 hingga 96 bulan. Apabila anda melengkapkan terma pinjaman, pinjaman itu dianggap tertutup. Jika lebih banyak wang diperlukan, anda mesti memohon pinjaman baru.

Buat perancangan untuk membayarnya pinjaman anda


Sebaik sahaja anda mendapatkan pinjaman anda, pastikan anda mempunyai rancangan untuk membayarnya kembali. Berapa banyak yang akan anda bayar sebulan?

Adakah anda merancang untuk membayar minimum yang diperlukan, atau membuat bayaran tambahan dan membayarnya dengan lebih cepat? Bilakah pembayaran itu perlu dibayar?

Pertimbangkan untuk menyiapkan pembayaran automatik dari akaun semak anda apabila cek gaji anda, atau peringatan kalendar untuk memastikan anda tidak melepaskan tarikh yang sepatutnya.

SEMAK KELAYAKAN ANDA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *