Pelaburan

Walaupun dilantik sebagai pengedar kenderaan bermotor GAC, Kenanga Research menjangkakan Tan Chong Motor akan terus mencatat kerugian di Vietnam

5/5 - (2 votes)

[ad_1]

KUALA LUMPUR 6 Feb – Tan Chong Motor Holdings Bhd dijangka terus mencatatkan kerugian di Vietnam walaupun dilantik sebagai pengedar kenderaan GAC Motor International Co Ltd di negara itu.

Kenanga Research berkata, pasaran kereta di Vietnam adalah kecil berbanding Malaysia berikutan harga yang tidak stabil selain kuasa beli yang rendah.

Beliau berkata, pengeluar kereta di bawah Persatuan Pengilang Automobil Vietnam (VAMA) menjual lebih 300,000 unit pada 2023 berbanding Malaysia dengan 799,000 unit.

“Berdasarkan perjanjian dengan jenama sebelum ini, Tan Chong Motor dijangka menjual kenderaan bermotor GAC (CBU) import sepenuhnya pada anggaran 1,000 unit setahun untuk tahun pertama sebelum sasaran dinaikkan.

“Bagaimanapun, sumbangan pada tahun-tahun anda adalah sukar kerana kumpulan itu memerlukan masa untuk membina jenama.

“Tanpa perjanjian pemasangan tempatan konkrit (CKD) untuk kegunaan kilang di Danang, kami menjangkakan Tan Chong Motor akan terus mencatatkan kerugian di Vietnam. Pada 9MFY23, kumpulan itu mencatatkan kerugian lebih tinggi di negara ini iaitu RM32.4 juta berbanding RM10.9 juta dalam 9MFY22,” katanya dalam nota penyelidikan, hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Tan Chong Motor dilantik sebagai pengedar kenderaan GAC Motor di Vietnam

Terdahulu, Tan Chong menandatangani perjanjian pengedaran tiga tahun dengan GAC Motor di mana kumpulan itu akan mengimport, mengedar dan menjual kenderaan dan alat ganti GAC, serta menyediakan perkhidmatan selepas jualan di Vietnam.

Syarikat juga mempunyai hak untuk melantik sub-dealer untuk melaksanakan perkhidmatan selepas jualan bagi kenderaan dan alat ganti.

Firma penyelidikan itu tetap berhati-hati terhadap prospek kumpulan kerana bahagian pasarannya yang rendah sebanyak 1% daripada jumlah industri, kekurangan pelancaran model baharu dan kekurangan keupayaan Tan Chong untuk menaikkan harga jualan bagi menampung kenaikan kos, terutamanya disebabkan oleh kelemahan ringgit.

INFO DUIT ANDA>>>  Theranos Berjaya Menipu Pelabur, Termasuklah 2 Orang Dalam Top 10 Bilionair Dunia

“Kami mengekalkan syor ‘underperform’ dengan harga sasaran (TP) sebanyak 75 sen sesaham,” katanya. – TradeNews.com[ad_2]

SUMBER ARTIKEL

Spread the love

Related posts

The Beginner’s Guide to Investing in Malaysia

duitanda

Kadar OPR Kekal 3%, Maka Kadar Faedah Bank Juga Kekal

duitanda

Pening Nak Beli Rumah? Ini Solusinya

duitanda

Kisah Pegawai Kerajaan Yang Berdendam Dengan Market FCPO

duitanda

Sebenarnya Menyimpan Itu Merugikan Duit, Jadi Apa Perlu Kita Buat?

duitanda

“Boleh tak saya nak melabur dalam unit trust menggunakan KWSP?”- Ain

duitanda

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
DUIT ANDA