PINJAMAN PERIBADI & CARA URUS DUIT ANDA

PINJAMAN PERIBADI & CARA URUS DUIT ANDA

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi >>> Ini 5 Sebabnya

5/5 - (1 vote)

Kenapa orang buat pinjaman peribadi? Salah satu sebabnya ialah mereka memerlukan wang tunai segera untuk pelbagai tujuan.

Akan tetapi, ada juga yang mempunyai wang tunai, tetapi masih juga memilih untuk membuat pinjaman peribadi koperasi atau pemberi pinjaman wang yang berlesen atas sebab-sebab tertentu juga

Jadi apakah sebab utama mereka membuat pinjaman peribadi tersebut?

Salah satunya kerana terdapat beberapa pemberi pinjaman peribadi yang menawarkan kadar faedah yang agak rendah seperti pinjaman koperasi (serendah 2.31%) dan juga pinjaman peribadi yang tidak memerlukan sebarang cagaran daripada peminjam. Kelulusan pinjaman juga sepantas 1 hari atau dalam masa kurang dari 24jam.

Bagaimanakah pinjaman peribadi boleh membantu masalah kewangan anda?

Maka disini kami senaraikan beberapa sebab mengapa anda perlu membuat pinjaman peribadi.

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi >>> Ini Sebabnya
Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi >>> Ini Sebabnya

Bagaimanakah pinjaman peribadi berfungsi?

Kebanyakan bank atau syarikat pinjaman peribadi di Malaysia menawarkan kadar faedah tetap. Ini bermakna setiap bulan anda akan membayar jumlah yuran yang sama. Satu lagi kelebihan pinjaman peribadi ialah ianya tidak memerlukan penjamin.

Pinjaman peribadi tidak memerlukan peminjam menyediakan cagaran (aset) dan penjamin pinjaman untuk mendapatkan pembiayaan. Fleksibiliti menjadi tarikan utama ramai yang suka menggunakan pinjaman peribadi sebagai “pembetulan cepat” untuk menyelesaikan masalah kewangan mereka.

Kebanyakan pinjaman peribadi memproses permohonan secepat 24 jam selepas mengesahkan kelayakan pinjaman peribadi anda. Setelah pinjaman diluluskan, dana akan dikreditkan ke akaun bank anda dalam masa seawal 24 jam atau sehingga beberapa minggu bergantung pada pemberi pinjaman masing-masing. Kemudian, anda akan mula membayar ansuran bulanan sehingga anda membayar hutang anda.

Ini adalah beberapa sebab utama mengapa orang memohon pinjaman peribadi:

INFO DUIT ANDA>>>  JENIS JENIS PINJAMAN PERIBADI, PELAJARAN & KERETA

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi >>>Pembiayaan Kos Perubatan

Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana anda akan menampung kos rawatan sekiranya ada berlaku Kecemasan kepada anda ataupun keluarga anda?

Sebagai contoh, jika anda mendapati diri anda mengalami masalah kesihatan atau sakit yang tidak dijangka yang tidak dapat diramalkan dapatkah anda membayar kos perubatan tersebut menggunakan wang simpanan yang anda ada sekarang?

Sekiranya simpanan anda tak cukup, maka anda kini berada dalam situasi yang bahaya. Kamu mestilah mencari cara terbaik untuk menyelesaikan isu aliran tunai tersebut dan supaya anda boleh mencari sumber kewangan untuk persediaan sekiranya berlaku kecemasan melainkan anda ada perlindungan insurans untuk diri sendiri.

Daripada hanya menunggu dan sentiasa risau tentang cara membayar bil perubatan anda, maka anda boleh patut mempertimbangkan untuk mengambil pinjaman peribadi di bank ataupun syarikat pemberi pinjaman (personal loan) bagi tujuan menampung perbelanjaan perubatan anda dengan segera.

Sekiranya anda ingin memohon pinjaman peribadi, kami mengesyorkan anda membuat perbandingan diantara semua bank yang berbeza untuk memastikan anda mendapat pinjaman peribadi yang terbaik untuk bajet dan situasi anda sekarang.

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi>>>Kos Ubahsuai atau Pembaikan Rumah

Ramai di antara kita mengimpikan untuk menambah ciri baharu dan mengambil langkah untuk mencipta rumah idaman kita.

Memohon pinjaman pengubahsuaian mungkin tidak boleh dilakukan untuk semua orang kerana ini selalunya datang sebagai sebahagian daripada pakej dengan pinjaman rumah.

Penyelesaian yang ideal adalah untuk menjimatkan dana yang mencukupi untuk menampung kos pengubahsuaian anda.

Jika anda merancang untuk membuat pengubahsuaian sedikit dan anda boleh membuatnya sendiri ini tidak mengapa tetapi untuk kos pengubahsuaian yang lebih besar anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengambil Pinjaman Peribadi.

Secara amnya, pembiayaan melalui pinjaman peribadi akan mempunyai kos yang lebih rendah berbanding pinjaman perumahan.

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi >>>Penyatuan Semua Hutang

Salah satu sebab yang paling biasa untuk membuat pinjaman peribadi adalah untuk menggabungkan kesemua pinjaman/hutang yang ada menjadi satu pinjaman di satu bank sahaja.

INFO DUIT ANDA>>>  8 CARA BUAT PINJAMAN PERIBADI BANK RAKYAT- PINJAMAN PERIBADI SWASTA & AWAM

Hutang seperti kad kredit, pinjaman peribadi dan overdraf pada akaun bank anda semuanya boleh disatukan pada satu interest pada sebuah bank.

Dengan menyatukan semua hutang ini menjadi satu pinjaman peribadi, ia akan membantu anda menjimatkan kadar faedah (interest) dan anda boleh merancang dengan lebih baik untuk membayar balik jumlah pinjaman yang besar tersebut.

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi >>> Belanja Perkahwinan

Merancang perkahwinan anda yang sempurna selalunya merupakan tugas yang sangat berat terutamanya apabila ia berkaitan dengan kewangan.

Adakah membuat pinjaman peribadi untuk menampung kos perkahwinan satu keputusan yang bijak?

Dalam sesetengah kes, pinjaman peribadi boleh mempercepatkannya, terutamanya apabila anda mempunyai tarikh untuk perkahwinan anda.

Juga, jika anda rasa ramai yang akan memberi hadiah atau wang sewaktu perkahwinan tersebut yang anda kira boleh menampung kos perkahwinan tersebut so mengapa harus menunggu lama bukan?

Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi >>>Pinjaman Pendidikan

Sekiranya anda terfikir untuk kembali ke universiti untuk melanjutkan pelajaran, ia sentiasa merupakan keputusan yang terbaik untuk perkembangan kerjaya anda di masa hadapan.

Walau bagaimanapun, jika anda kekurangan simpanan, anda mungkin menangguhkan hasrat ini atau anda akan berputus asa kerana anda tidak boleh sambung belajar tanpa ada wang di tangan..

Membuat pinjaman peribadi adalah penyelesaian yang praktikal untuk membayar semua yuran pengajian dan juga segala perbelanjaan tambahan semasa anda melanjutkan pengajian tersebut.

Daripada menangguhkan hasrat untuk sambung belajar terlalu lama, mengapa tidak anda sambung belajar mengikut kaedah Pengajian Jarak Jauh (PJJ).

Banyak Universiti yang menawarkan keadah pembelajaran jarak jauh ini seperti OUM, UNITAR, UTM, UPM DLL. Walaupun yuran pengajian agak mahal tapi anda boleh melakukan kuliah dari rumah dan anda tidak perlu berhenti kerja!…

Kesimpulan Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi

  1. Kos Ubahsuai atau Pembaikan Rumah
  2. Pembiayaan Kos Perubatan
  3. Penyatuan Semua Hutang
  4. Belanja Perkahwinan
  5. Pinjaman Pendidikan

Adakah anda mempunyai pandangan lain Kenapa Orang Buat Pinjaman Peribadi? Sila tulis diruangan komen dibawah.

PINJAMAN PERIBADI & CARA URUS DUIT ANDA